Enter your keyword

U wilt een kostuum aankopen via de firma, maar hoe zit dat met de aftrekbaarheid inzake BTW?

Beautifully suited for all your web-based needs

U wilt een kostuum aankopen via de firma, maar hoe zit dat met de aftrekbaarheid inzake BTW?

U wilt een kostuum aankopen via de firma, maar hoe zit dat met de aftrekbaarheid inzake BTW?

Wel, de fiscus zegt dat een kostuum een voor de hand liggend privékarakter heeft waardoor de btw niet recupereerbaar kan zijn. Dat geldt zeker voor stads-, avond-, ceremonie-, en/of vrijetijdskledij. Het antwoord is dus duidelijk: de kosten bij aankoop van een kostuum zijn niet aftrekbaar, ook al heeft u die nodig voor uw beroep.

Als het effectief werkkledij betreft, dan is de btw in theorie wel aftrekbaar, maar enkel op voorwaarde dat u kan bewijzen dat die kledij uitsluitend beroepsmatig gedragen wordt. Hier wringt het schoentje. U moet dit staven met de nodige bewijzen en de kans dat de fiscus dit bewijs effectief als gegrond beoordeelt, is quasi nihil.

 

Welke kleding is dan wel aftrekbaar?

Specifieke beroepskledij zoals een veiligheidshelm, werkhandschoenen, vloerleggersbroek,… Deze worden ten volle aanzien als beroepskosten en de btw is volledig aftrekbaar. Ook voor kleding die de naam van de firma draagt, is de btw volledig recupereerbaar en kan de aankoop zelfs als reclamekost beschouwd worden.